Schildering van de Heilige Margaretha in de kerk van Sellingen. Haar hoofd is omgeven met een nimbus of aureool, een kruisstafen een boek in haar handen en aan haar voeten een draak.
Volgens de legende heeft de Heilige Margaretha eind derde, begin vierde eeuw in Antiochië (Syrië) geleefd. Ze is een beeldschone dochter van een heidense priester en haar moeder overlijdt kort na de geboorte. Door haar voedster, een vrome vrouw, wordt ze echter Christelijk opgevoed. Als haar vader na enkele jaren bemerkt dat ze niet meedoet met de verering van de afgoden, ja daar een afkeer van heeft, geeft hij haar aan bij de stadhouder.
Stadhouder Olibrius, gevallen voor haar schoonheid, wordt verliefd op haar en wil met haar trouwen. Omdat ze de stadhouder afwijst en blijft volharden in haar geloof, laat hij haar in een kerker gooien en vreselijk folteren. Daar verschijnt haar de duivel in de gedaante van een draak. Hij wil haar verslinden, maar ze verjaagt hem door het maken van een kruisteken.
Er is ook een versie van de legende waarin ze door de draak wordt verslonden die, nadat ze een kruisteken maakt, openbarst. Tenslotte laat de boze stadhouder na vele martelingen Margaretha in het jaar 305 op 18 of 20 juli onthoofden. Haar marteldood zou hebben plaatsgevonden onder keizer Diocletianus.
Op de schildering in de kerk van Sellingen is haar hoofd omgeven met een nimbus of aureool. Ze heeft een kruisstaf en een boek in haar handen. Aan haar voeten is de draak afgebeeld. De banderol boven haar hoofd vermeldt: 'Sancta Margaretha' Sint Margaretha is patrones van boeren, maagden, meisjes, gehuwde vrouwen, geboorten (moeilijke), vruchtbaarheid, e.d. Maar ze beschermt ook tegen wonden, aangezichtsziekten en onvruchtbaarheid. Als een van de veertien noodhelper wordt ze dus aangeroepen bij tal van moeilijkheden en bij verschillende kwalen.
|